انواع بیماری های بدخیم پوستی
سرطان یک بیماری بدخیم پوستی است که میتواند قسمتهای مختلف بدن را درگیر کند و پوست بدن هم از این موضوع مستثنی نیست. عوامل محیطی زیانبار، پرتودرمانی و حتی ویژگیهای وراثتی و ژنتیکی ممکن است در ابتلا به بیماری نقش داشته باشند. آفتاب گرفتنهای طولانی و استفاده از دستگاههای برنزه کنندهی پوست هم میتوانند به پوست آسیب برسانند.
سرطان پوست، رشد غیرطبیعی سلولهای پوستی است که اغلب در پوستهایی که در معرض آفتاب هستند، ایجاد میشود؛ اما این فرم رایج سرطان میتواند در مناطقی از پوست شما که معمولاً در معرض نور آفتاب نیست نیز رخ دهد. بررسی پوست برای تغییرات مشکوک میتواند به تشخیص سرطان پوست در اولین مراحل آن کمک کند. تشخیص به موقع سرطان پوست بیشترین شانس را برای درمان موفقیتآمیز سرطان پوست به شما میدهد.
بیماری ها و مشکلات پوستی از جمله مواردی هستند که برای تشخیص و درمان آنها حتما نیاز به مراجعه نزد متخصص پوست وجود دارد. دکتر پرستو خسروانی متخصص پوست در کلینیک ارکیده شهرکرد، یکی از پزشکان مجربی است که در تشخیص و درمان بیماری های پوستی، همچنین جوانسازی و حفظ شادابی پوست، میتواند به شما مراجعین محترم کمک نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32225455 - 038 تماس حاصل فرمایید.
انواع بیماریهای بدخیم پوستی
بیماریهای بدخیم پوستی (سرطان پوست) زمانی ایجاد میشود که سلولهایی که لایهی پوست را تشکیل میدهند، بهصورت کنترل نشدهای رشد میکنند و بهسرعت تقسیم میشوند.
سرطان پوست را به سه نوع اصلی تقسیم میکنند:
- کارسینوم یا سرطان سلول پایهای پوست
- کارسینوم یا سرطان سنگفرشی پوست
- ملانوما
دو دسته اصلی سرطانهای پوست توسط سلولهای درگیر تعریف میشوند:
سرطان کراتینوسیت
دسته اول سرطان پوست پایه و سنگفرشی است که رایجترین نوع سرطان پوست میباشد. به احتمال زیاد در مناطقی از بدن شما که بیشتر در معرض آفتاب قرار دارد، مانند سر و گردن، ایجاد میشود. آنها کمتر از سایر انواع سرطان پوست گسترش یافته و تهدید کننده زندگی میشوند؛ اما در صورت عدم درمان، میتوانند بزرگتر شده و به سایر قسمتهای بدن شما سرایت کنند.
ملانوم
دسته دوم سرطانهای پوست، ملانوم است. این نوع سرطان از سلول هایی ایجاد میشود که به پوست شما رنگ میدهند. این سلولها به عنوان ملانوسیت شناخته می شوند. خالهای خوشخیم تشکیلشده توسط ملانوسیت ها میتوانند سرطانی شوند. آنها میتوانند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شوند. در مردان، این خالها بیشتر در قفسه سینه و پشت ایجاد میشوند. در زنان این خالها بیشتر روی پاها ایجاد میشوند.
در صورت شناسایی و درمان زودهنگام، بسیاری از ملانوماها قابل درمان هستند. در صورت عدم درمان، آنها میتوانند به سایر قسمتهای بدن شما سرایت کرده و درمان آن دشوارتر شود. ملانوماها بیشتر از سرطانهای پوست پایه و سلولهای سنگفرشی گسترش مییابند.علاوه بر این دو نوع اصلی سرطان پوست، برخی از ضایعات پوستی هستند که اگرچه سرطان پوست محسوب نمیشوند؛ اما میتوانند سرطانی شوند.
- کراتوز اکتینیک: این لکههای قرمز یا صورتی پوست سرطانی نیستند؛ اما نوعی پیش سرطان محسوب میشوند. در صورت عدم درمان، این تودههای پوستی ممکن است به کارسینوم سلول سنگفرشی تبدیل شوند.
- کارسینوم سلول بازال: شایعترین شکل سرطان پوست، کارسینوم سلول بازال است که 90 درصد موارد سرطان پوست را تشکیل میدهد. آنها تودههایی با رشد آهسته هستند که اغلب در سر یا گردن خودنمایی میکنند.
- سرطان سلول سنگفرشی: این نوع سرطان پوست در لایههای بیرونی پوست شما ایجاد میشود و به طور معمول از سرطان سلول پایه نیز تهاجمیتر است. ممکن است به صورت ضایعات قرمز و پوسته پوستی روی پوست ظاهر شود.
- ملانوما: این نوع سرطان پوست کمتر شایع است؛ اما خطرناکترین نوع سرطان پوست است. در حقیقت، ملانوم فقط یک درصد از سرطانهای پوست را تشکیل میدهد؛ اما هرساله باعث اکثر مرگهای ناشی از سرطان پوست میشود. ملانوم در ملانوسیت ها، سلولهای پوستی که رنگدانه ایجاد میکنند، تشکیل میشود.
علت سرطان پوست
- تماس زیاد با نور آفتاب به خصوص در دوران کودکی
- ژنتیک: افرادی که سابقه این سرطان را دارند در معرض این بیماری قرار دارند.
- نژاد
- مصرف داروهایی که باعث تخریب سیستم ایمنی بدن میشود (بیشتر بیمارانی که عمل پیوند انجام دادهاند استفاده میکنند یا بیماریهای خود ایمنی دارند)
- برنزه کردن پوست با سولاریوم
- بیماری ایدز
علائم سرطان پوست
- ضایعات پوستی: یک خال جدید، رشد غیرمعمول، برآمدگی، لکه زخم، پوستهپوسته یا لکه تاریک ایجادشده و از بین نمیرود.
- عدم تقارن: دو نیمه ضایعه یا خال یکسان نیستند.
- حاشیه: ضایعات دارای لبههای ناهموار و ناصاف هستند.
- رنگ: این لکه رنگ غیرمعمولی دارد مانند سفید، صورتی، سیاه، آبی یا قرمز.
- قطر: لکه بزرگتر از یکچهارم اینچ است.
- در حال تکامل: میتوانید تشخیص دهید که خال در حال تغییر اندازه، رنگ یا شکل است.
تشخیص بیماریهای بدخیم پوستی
اگر لکهها یا رویشهای مشکوکی در پوست خود مشاهده نمودید، یا متوجه تغییراتی در لکههای موجود یا رشد آنها شدید، با پزشک خود قرار بگذارید. پزشک پوست شما را معاینه میکند یا شما را برای تشخیص به متخصص ارجاع میدهد. پزشک یا متخصص شما به احتمال زیاد شکل، اندازه، رنگ و بافت ناحیه مشکوک روی پوست شما را بررسی میکند. آنها همچنین از نظر پوسته پوسته شدن، خونریزی یا تکههای خشک بررسی خواهند کرد. اگر پزشک شما احتمال بدهد که این موارد سرطانی هستند، ممکن است نمونهبرداری کند.
در طی این روش ایمن و ساده، آنها ناحیه مشکوک یا بخشی از آن را برداشته و برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال میکنند. این میتواند به آنها کمک کند تا در صورت ابتلا به سرطان پوست، آن را تشخیص دهند. اگر مبتلا به سرطان پوست هستید، ممکن است به آزمایشهای اضافی نیاز داشته باشید تا بدانید که پیشرفت آن چقدر است. برنامه درمانی پیشنهادی شما به نوع و مرحله سرطان پوست و همچنین سایر عوامل بستگی دارد.
انواع بیوپسی برای تشخیص سرطان پوست
چهار نوع اصلی بیوپسی پوست وجود دارد:
- بیوپسی تراشیدن: تیغ استریل، برای اصلاح کردن رشد غیر طبیعی استفاده میشود.
- بیوپسی قطور: یک وسیله خاص، به نام پانچ یا یک ترپاین برای حذف یک دایره از بافت رشد غیرطبیعی استفاده میشود.
- بیوپسی شکاف: برای جداسازی بخشی از رشد، از پوست استفاده میشود.
- بیوپسی آزمایشی: برای از بین بردن کل رشد استفاده میشود.
برخی از عوامل پیشآگهی، (احتمال بهبودی) و گزینههای درمان را تحت تأثیر قرار میدهد. شانس بهبودی، بیشتر به مرحله سرطان بستگی دارد و نوع درمان مورداستفاده برای حذف سرطان.
تست ها و روشهای زیر ممکن است در فرآیند مرحلهبندی استفاده شوند:
سیتیاسکن:
یک روش که مجموعهای از عکسهای دقیق از مناطق داخل بدن را، از زوایای مختلف میگیرد تصاویر، توسط یک کامپیوتر به یک دستگاه اشعه ایکس متصل شده است. یک رنگ، ممکن است به داخل رگ تزریق شود یا بلعیده شود تا اندامها یا چینیجاها به وضوح نشان داده شوند. این روش توموگرافی کامپیوتری یا توموگرافی محوری کامپیوتری نامیده می شود.
MRI (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی):
یک فرآیند که از مغناطیس، امواج رادیویی و یک رایانه استفاده میکند تا مجموعهای از تصاویر دقیق مناطق موجود در داخل بدن را ایجاد کند. این روش، همچنین به نام تصویربرداری رزونانس مغناطیسی هسته (NMRI)، نامیده میشود.
بیوپسی گره لنفاوی:
برای کارسینوم سلول سنگفرشی، گرههای لنفاوی ممکن است برداشته شوند و بررسی شود که آیا سرطان به آنها گسترش یافته است، یا خیر.
قسمتهای درگیر با سرطان پوست
سرطان پوست معمولاً در صورت، بازوها، سینه، دستها و قسمتهایی از بدن که بیشتر در معرض اشعه فرابنفش ناشی از نور آفتاب قرار دارند مشاهده میشود. البته این سرطان میتواند در پوست سر، گوشها، لبها، گردن، زیر ناخنها، کف پا، اندامهای تناسلی و سایر قسمتهایی از بدن که حتی در معرض نور خورشید قرار ندارند را نیز میتواند درگیر کند و جنبه ژنتیکی و نژادی هم در ایجاد آن دخیل است. شایعترین قسمت درگیری این نوع سرطان در صورت میباشد. سرطان سلول سنگفرشی و سلول پایهای معمولاً صورت را درگیر میکند؛ اما نوع ملانوم ها در پا ایجاد میشود.
افراد در معرض ابتلا با سرطان پوست
- کسانی بیشتر در معرض خطر سرطان قرار دارند که در کودکی یا بزرگسالی در معرض نور آفتاب باشند.
- افرادی که دارای پوستهایی نازکی هستند که در مقابل نور خورشید بهراحتی میسوزند.
- افرادی که در خانواده سابقه ملانوم وجود دارد.
- افرادی که دارای جوشهای بزرگ هستند.
- سفیدپوستان بیشتر از افرادی که دارای پوستهای تیره هستند به این بیماری دچار میشوند.
درمان سرطان پوست
درمان سرطان پوست به عوامل مختلف مانند اندازه، محل، نوع و مرحله سرطان پوست شما بستگی دارد. پس از در نظر گرفتن این عوامل، تیم مراقبتهای بهداشتی شما ممکن است یک یا چند روش درمانی زیر را توصیه کند:
- سرما درمانی
- جراحی
- کورتاژ و جراحی الکتریکی
- شیمیدرمانی
- فوتودینامیک درمانی
- تابش
- درمان بیولوژیکی
- ایمونوتراپی
تنها روشی که برای پرپشت کردن ابروها با نتایج رضایت بخش همراه است، کاشت ابرو میباشد که در شهرکرد توسط دکتر پرستو خسروانی قابل انجام میباشد. متقاضیان این روش میتوانند جهت تعیین وقت مشاوره با شماره تلفن 6 - 32225455 تماس حاصل فرمایند.
آدرس مطب : شهرکرد ، خیابان فردوسی ، حدفاصل چهارراه مولوی و چهارراه فردوسی ، مجتمع پالادیوم ، طبقه دوم
تلفن : 32263360 - 038
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .