لیزر عروق خونی صورت
زیبایی و سلامت پوست، نقش به سزایی در زیبایی چهره شما دارد. هرگونه تورم و یا تغییر رنگ در سطح پوست که بر اثر عارضهها، مشکلات یا بیماریهای پوستی ایجاد شود، میتواند بر زیبایی صورت تأثیر بگذارد. یکی از این مشکلات، قرمزی و تورم رگهای سطحی است که بر اثر تلانژکتازی ایجاد میشود و واریس صورت نام دارد.
تلانژکتازی نوعی بیماری عروقی است که بر اثر آسیب به رگهای سطحی، ظاهری شبکهای و قرمز به آنها میدهد و باعث متورم و منبسط شدنشان نیز میشود؛ به همین دلیل این مشکل به «رگهای عنکبوتی» نیز معروف شده است. یکی از روشهای رفع عروق خونی صورت لیزر میباشد که در این روش، نور شدید لیزر توسط گلبولهای قرمز درون عروق خونی جذب میشود. انرژی گرمایی ایجاد شده توسط لیزر به عروق خونی آسیب میرساند؛ اما از آنجا که بافت اطراف عروق مقدار ناچیزی از این انرژی را جذب میکند، معمولاً تحت تأثیر قرار نمیگیرد و به این ترتیب خطر ایجاد زخم و آسیب بافتی بسیار پایین است.
درمان مشکلات و بیماری های پوستی با لیزر، از اقدامات موثر کلینیک ارکیده در شهرکرد میباشد. شما میتوانید جهت هماهنگی با این مرکز و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32225455 - 038 تماس حاصل فرمایید.
دلایل ایجاد عروق خونی صورت
در هر سنی احتمال ایجاد رگهای عنکبوتی روی صورت وجود دارد، هرچند برخی افراد بیشتر مستعد این عارضه هستند. شایعترین دلایل نمایان شدن رگهای عنکبوتی صورت به شرح زیر است:
- ژنتیک: افرادی که سابقه رگهای عنکبوتی در خانواده خود دارند، بیشتر مستعد ابتلا به این عارضه هستند.
- قرار گرفتن در معرض آفتاب: آسیب ناشی از نور خورشید باعث بزرگ شدن رگها و نزدیکتر شدن آنها به سطح پوست میشود.
- تغییرات جوی: تغییرات شدید آب و هوا بر گردش خون بدن اثر میگذارد و موجب سرخ شدن پوست صورت میشود. در نتیجه ممکن است رگها پاره شوند و مشکل رگهای عنکبوتی پیش میآید.
- تغییر فشار: تغییرات ناگهانی و شدید فشار، باعث پاره شدن مویرگها میشود. استفراغ یا یک عطسه غیرمنتظره و محکم میتواند علت این تغییر فشار باشد.
- بارداری: تغییرات هورمونی در دوران بارداری یکی از علل رگهای قرمز صورت به شمار میآید. واریس بارداری معمولاً بعد از زایمان برطرف میشود.
- محرکهای محیطی: قرار گرفتن در معرض آلایندههای محیطی یا مواد شیمیایی خاص به پوست آسیب میزند و باعث میشود که رگها مشخصتر شود.
- روزاسه: روزاسه عارضهای شایع است که باعث میشود پوست به دلیل بزرگ شدن سیاهرگها سرخ و گرگرفته شود. بیماران مبتلا به روزاسه غالباً با مشکل رگهای عنکبوتی نیز مواجه میشوند.
- آسیبدیدگی: چنانچه آسیبدیدگی سر با کبودی همراه باشد، احتمال پارگی رگها وجود دارد. در این حالت رگها غالباً بعد از رفع کبودی ترمیم میشوند.
انواع لیزر رفع ضایعات عروقی صورت
بهطور كلي انواع ليزرهاي مؤثر در درمان ضايعات عروقي شامل:
1- ليزر آرگون
ليزر آرگون CW اولين سيستم ليزر مورد استفاده در درمان تلانژكتازي بود. اين ليزر نور آبي سبز از خود متسع میکند كه 80% اين امواج طول موج 488-541nm دارند.
اگرچه انرژي اين ليزر توسط اكسي هموگلولين جذب میشود؛ ولي به درجاتي ملانين اپيدرم و درم را نيز درگير میکند و بنابراين با تغييرات رنگدانهای و فيبروز پس از درمان همراه است و براي افراد با پوست تيره مناسب نيست.
2- (Argon pumped tunable dye laser) APTDL
این لیزر، طول موجي بين 488-638nm دارد و بر هموگلوبين اثر میکند. ليزر نيز با عوارضي جانبي از جمله اسكار هيپرتروفيك و تغييرات رنگدانه اي همراه است؛ ولي به نسبت ليزر PDL، هيپرپيگمانتاسيون كمتري دارد و بعضي بيماران ممكن است اين نوع ليزر را ترجيح دهند.
3- ليزر (Potassium titanyl phosphate crystal laser)
اين ليزر از منبع Nd:YAG1064 از درون كريستال KTP خارج مي شود. طول موج آن 532nm است و حداكثر جذب آن توسط اكسي هموگلوبين انجام میشود كه اختصاصاً براي عروق جلدي مفيد است.
اين ليزر غالباً در درمان تلانژكتازي كاربرد دارد و براي درمان عروق با قطر بزرگ چندين جلسه درمان لازم است. اين نوع ليزر نيز مانند APTDL، ادم و درد كمتري دارد ؛ ولي اثرات درماني ليزر PDL دوام بهتري دارد.
4- Copper Vaper and Copper bromide lasers
اين نوع ليزرها نور زرد با طول موج 578nm دارند. اين ليزرها خصوصاً در درمان عروق با قطر بزرگ مؤثر هستند. تلانژكتازي صورت Cherry Angioma و pyogemic granoloma بهطور موفقیتآمیزی با اين نوع لیزرها درمان میشوند. البته اين ليزرها نيز ملانين اپيدرم و درم را هدف قرار میدهند و باعث تغييرات رنگدانهای در آنها میشوند. بنابراين مصرف اين نوع ليزرها بايد در افراد با تيپ پوستي روشن (فيتز پاتريك I يا II) محدود شود. ساير عوارض اين ليزرها ايجاد دلمه و تاول است كه طي 2 هفته از بين میرود.
5- Krypton laser
اين نوع ليزر نور سبز با طول موج 520-530nm و همچنين نور زرد با طول موج 568nm متسع میکند. اين نوع ليزر در درمان تلانژكتازي صورت استفاده شده است. غالباً 4-3 هفته یکبار و تعداد جلسات متعدد لازم است. عوارض جانبي آن شامل قرمزي، تورم، تاول و دلمه خفيف است.
6- Flush lamp-pumped PDL
امواج اين نوع ليزر توسط اكسي هموگلوبين جذب میشود. طول موج آن 585nm است. اين ليزر درمان تلانژكتازي و درمان ضايعات عروقي با سايزهاي متفاوت كاربرد دارد.
ليزر PDL درمان استاندارد براي لكه خال شرابي (Port winestain) بوده و میتواند در درمان نوزادان با سن چند هفته به كار رود. همچنين در درمان همانژيوم سطحي نوزادي و ضايعات عروقي اكتسابي مثل تلانژكتازي، Angioma, Pyogenic granuloma استفاده شود. اين ليزر همچنين در درمان قرمزي منتشر ناشي از آكنه روزاسه مؤثر است. 80% ضايعات portwine با 10-8 جلسه درمان برطرف میشوند. ضايعات صورت و گردن معمولاً پاسخ سریعتری دارند. عوارض جانبي شامل عوارض جانبي شامل تغييرات رنگدانه موقت خصوصاً در افراد با پوست تيره، تورم موقت كه معمولاً 14-7 روز طول مي كشد تا بهبود پيدا كند.
7- لیزر PDL
لیزر PDL یا Pulsed Dye Laser با طول موجهای 585 و 595 نانومتر در درمان ضایعات قرمزرنگ پوست که بهطور عمده، ضایعات عروقی هستند، مورد استفاده قرار میگیرد.
ارگان هدف (کروموفور) این لیزر، هموگلوبینهای حاوی اکسیژن در داخل رگهای خونی (اکسی هموگلوبین) میباشد و اشعه لیزر PDL بعد از عبور از لایههای پوست توسط اکسی هموگلوبین جذب شده و با حرارت ایجاد شده، مویرگهای پوست تخریب میگردند. معمولاً بعد از تخریب ضایعات، نواحی مورد هدف لیزر بهصورت کبودی دیده میشوند و بعد از حدود 2 تا 4 هفته پوست به حالت طبیعی برمیگردد و بخشی از ضایعات قرمز و عروقی محو میشوند و بسته به میزان و وسعت ضایعه عروقی، تعداد جلسات موردنیاز درمانی متفاوت خواهد بود.
نحوهی انجام لیزر عروق خونی صورت
در جلسه لیزر ابتدا برای بیمار پرونده تشکیل میشود و سپس کرم بیحسی بر روی پوست بیمار مالیده میشود. پس از گذشت زمانی حدود ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت که بیحسی مربوطه تأثیر کرد، بیمار بر روی تخت دراز کشیده و عینک محافظ روی چشمان او قرار میگیرد.
با انجام لیزر ضایعات عروقی، درد و سوزش خفیفی را بیمار حس خواهد کرد؛ اما وجود کرم بیحسی در تخفیف این سوزش مؤثر خواهد بود. مدت زمان انجام لیزر وابسته به نوع و وسعت ضایعه تحت درمان است؛ اما اغلب از ۵ تا ۲۰ دقیقه طول خواهد کشید.
اقدامات قبل از انجام لیزر عروقی خونی صورت
- پرهیز از تماس مستقیم با نور خورشید و استفاده روزانه از ضد آفتاب مناسب
- استفاده از داروی روشنکننده پوست با نظر پزشک در صورتی که پوست تیره دارید (یک ماه قبل از انجام لیزر)
- انجام تست لیزر برای پوستهای تیره
- مصرف داروی ضد تبخال با نظر پزشک ۲ روز قبل از لیزر تا ۳ روز بعد از آن در صورت داشتن سابقه تبخال در محل لیزر
- تراشیدن موهای منطقه لیزر
اقدامات بعد از انجام لیزر عروق خونی صورت
بلافاصله بعد از لیزر باید سه کار انجام شوند:
- کیسه یخ روی محل لیزر شده برای ۱۵ دقیقه قرار بگیرد.
- کرم ضدالتهاب مانند فلوئوسینولون روی محل لیزر مالیده شود.
- ضد آفتاب استفاده شود.
مزایای لیزر عروق خونی صورت
حدود 80 درصد از لکههای مادرزادی با کمک لیزر قابل بهبود هستند. پاسخ به درمان با لیزر به رنگ، عمق و محل لکه بستگی دارد. عروق حاصل از تلانژکتازی بر روی پوست صورت و بینی نیز معمولاً به درمان با لیزر به خوبی پاسخ میدهند و با چند بار عمل لیزر، 70 درصد پاکسازی قابل دستیابی است. در سایر موارد، چنانچه نتایج اولیه مطلوب باشد درمان ادامه پیدا خواهد کرد تا جایی که بهبودی کامل حاصل شود.
عوارض لیزر عروق خونی صورت
- لیزر عروق پوستی را تخریب می کند، از این رو بلافاصله پس از لیزر درمانی پوست ناحیه تحت درمان کبود میشود که نشانه تخریب همین مویرگهای پوستی است. این کبودی پس از گذشت حداکثر ۲ هفته برطرف شده و نتیجه درمان مشخص خواهد شد. با توجه به اثر حرارت این لیزر ممکن است درصدی از افراد با پوست تیره بهطور مقطعی تغییرات رنگ پوست به صورت روشن شدن یا تیره شدن پوست رخ دهد که پزشک معالج با تنظیم دقیق دستگاه و دادن کرمها و توصیههای بعد از لیزر احتمال این عوارض را به حداقل کاهش خواهد داد.
- قرمزی خفیف طبیعی است و معمولاً برای لیزر حدود دو روز و برای IPL چند ساعت طول میکشد.
- نور قوی لیزر گاهی میتواند اوقات باعث سوختن و تاول زدن شود. قطر سوختگیها فقط یک تا دو میلیمتر است. بیشتر سوختگیها خودبهخود بهبود مییابند.
- گاهی افراد دچار بثورات ناشی از نور (فوتودرماتیت) میشوند که میتواند به شدت خارش داشته باشد؛ اما در طی چند روز خود به خود برطرف میشود. این عارضه با کرم کورتیزون قابل درمان است. برای محافظت از چشم باید از عینک استفاده کنید.
تزریق چربی به طور تخصصی در شهر کرد، از جمله اقداماتی است که توسط دکتر خسروانی متخصص پوست انجام میشود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32225455 - 038 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : شهرکرد ، خیابان فردوسی ، حدفاصل چهارراه مولوی و چهارراه فردوسی ، مجتمع پالادیوم ، طبقه دوم
تلفن : 32263360 - 038
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
انواع لیزر جای جوش
تاریخ انتشار : 1400-08-26تاریخ بروز رسانی : 1400-08-28 -
لیزر ماه گرفتگی چگونه انجام میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-11-02تاریخ بروز رسانی : 1400-11-03 -
کاربردهای لیزر کم توان یا سافت
تاریخ انتشار : 1400-02-26تاریخ بروز رسانی : 1400-07-29 -
بکارگیری لیزرها چه تاثیری روی پوست دارد؟
تاریخ انتشار : 1400-04-02تاریخ بروز رسانی : 1400-04-02 -
بکارگیری لیزر کم توان برای بهبود زخم
تاریخ انتشار : 1400-07-14تاریخ بروز رسانی : 1400-07-15
نظرات کاربران درباره این مطلب :

این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .